Türkiye’de Dindarlık Algısı
İnsanlık küreselleşme, yeni teknolojiler, iklim değişikliği gibi herkesi yatay kesen dinamiklerin yanı sıra her bir ülkeyi farklı şekillerde etkileyen göç, terör, radikalleşme, eşitsizlik, yoksulluk gibi gelişmeler üzerinden yeni bir tecrübe yaşıyor. Bu tecrübe, birbirinden farklı düzeylerde de olsa, her ülke ve toplumun bilgi, olgu ve değer ile ilişkilerini yapısal olarak dönüştürüyor.
Bu dönüşüm sürecini anlamaya ve ulusal, bölgesel ve küresel gelişmelerle etkileşimini değerlendirmeye ihtiyaç var.
Ankara Enstitüsü ve İstanbul Politikalar Merkezi olarak Türkiye’nin de yakından hissettiği bu dönüşüm sürecinin toplumsal, siyasal ve ekonomik dinamiklerini anlamaya yönelik olarak Eşikteki Türkiye başlığı altında ortak bir araştırma ve etkinlik serisi düzenliyoruz.
Her ay gündemdeki gelişmeleri ve bu gelişmelerin toplumsal, siyasal ve jeopolitik yansımalarını değerlendirmeyi amaçlayan ortak toplantıların yanısıra toplumun siyasal eğilimlerinde yaşanan değişim ve dönüşümü anlamaya yönelik kamuoyu araştırmaları gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
Bu çerçevede, iki rapor yayınladık.
Evren Balta ve Hatem Ete imzasıyla Mart 2022’de yayınladığımız Türkiye’de Demokrasi, Güvenlik ve Devlet Algısı başlıklı araştırma/rapor bu çabanın ilk ürünüydü.
Ardından, Haziran 2022’de Ferhat Kentel ve Hatem Ete tarafından hazırlanan Türkiye’de Milliyetçilik Algısı’nı yayınladık.
Toplumu farklı dinamikler üzerinden anlama çabamızı yansıtan bu seriyi Türkiye’de Dindarlık Algısı başlıklı araştırma/rapor ile sürdürüyoruz.
Hatem Ete ve Abdullah Yargı tarafından hazırlanan bu çalışmada, toplumun din anlayışında ve dindarlık eğilimlerinde yaşanan değişim ve dönüşümü anlamaya yönelik önemli, dikkat çekici veriler bulacağınıza inanıyoruz.