Toplumsal Algı ve Beklentiler
Türkiye uzunca bir süredir sistem tartışması yürütüyor ve öyle anlaşılıyor ki bu konudaki tartışma ve arayış, siyaseti önümüzdeki birkaç yıl daha yoğun bir şekilde etkilemeye ve biçimlendirmeye devam edecek.
Türkiye’de parlamenter sistem, sık sık kesintilere uğrasa da bir buçuk asra yakın (1876-2017) bir geçmişe sahip. 2017’den beri de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yürürlükte. Her iki sistemin de siyasette ve toplumda genel bir memnuniyet üretebildiğini söylemek zor.
Haziran 2023’te yapılması öngörülen seçimlerin sonucuna göre, yoğunluğu ve süresi değişse bile, her halükârda sistem tartışması Türkiye siyasetini meşgul etmeye devam edecek.
Bu durumu göz önünde bulundurarak, karar alıcılara ve kamuoyuna akademik bilgi temelli katkı sağlamak ve tartışmaların siyasi keskinliğini esneterek diyalog ve müzakere zeminini genişletmek üzere Ankara Enstitüsü bünyesinde kapsamlı bir program hazırlamış bulunuyoruz.
Bu program, sistem arayışına katkı sunacak 10 akademik analiz yayınlamayı ve toplumun sistem ile ilgili kanaatlerini öğrenmek üzere detaylı bir kamuoyu araştırması yapmayı içeriyor. “Türkiye’nin Sistem Arayışı” başlığı altında bugüne kadar alanında uzman saygın akademisyenlerin kaleme aldığı 5 raporu kamuoyuna sunduk. Yıl sonuna kadar da 5 rapor yayınlamayı planlıyoruz. Raporlarımızı www.ankaraenstitusu.org sitesinden okuyabilirsiniz.
Elinizdeki çalışma, Türkiye’nin Sistem Arayışı programı çerçevesinde, toplumun sistem tartışmalarına bakışını öğrenmeye yönelik olarak, 22-26 Ağustos tarihleri arasında, 2.144 kişi ile gerçekleştirilen kamuoyu araştırması bulgularını ve bu bulguların analizini içermektedir.
Vahap Coşkun ve Hatem Ete imzalı çalışma, toplumun sistem tercihi ve sistemle ile ilgili algı ve beklentileri hakkında detaylı bulgular içeriyor.
Çalışmanın iktidar-muhalefet dinamikleri üzerinden ve oldukça sert bir karşıtlık ile yürüyen sistem tartışmasının veri temelli ve daha soğukkanlı bir şekilde yürütülmesine katkı sunacağına inanıyoruz.